Evenbeeld of Tegenpool

Sommige berichten in de pers en een wat opkrabbelende beurs zorgen er voor dat we weer een wat positievere kijk op de wereld krijgen. En hoewel ikzelf geloof dat er nog heel wat ellende op ons afkomt, zie ik toch steeds meer bedrijven die weer op zoek zijn naar nieuwe mensen. Het gaat meestal om sleutelfunctionarissen. Veel ondernemers vragen onze mening over die functies, hoe ze die het beste kunnen beschrijven en wat die functionaris dan zoal moet doen. Maar natuurlijk gaat het ook vaak over de kandidaat zelf. Onwennigheid, onzekerheid en gebrek aan ervaring zijn in dat soort gesprekken goed voelbaar. Werving en selectie is zo eenvoudig nog niet!
 
terug naar het overzicht
 
Nu vallen er ons altijd een paar dingen op als we zo over het aantrekken van nieuwe medewerkers praten. Zo blijkt er nogal eens verschil te bestaan tussen de advertentietekst en de functie zoals die in de praktijk wordt uitgeoefend: in de tekst staat dan bijvoorbeeld ‘ondernemende werknemer’, ‘geen negen tot vijf mentaliteit’, ‘proactief’ en noem maar op. De ideale werknemer zou je denken. Maar in de praktijk blijkt toch dat die werknemer gewoon moet doen wat hem wordt opgedragen: ‘Niet zeuren, gewoon doen wat ik zeg’. En de werknemer schijnt dat allemaal heel best te vinden: hij schikt zich niet alleen in zijn lot; hij lijkt niet anders te willen: vooral géén eigen initiatief! Én SNIFO-gedrag! Dat staat voor ‘Staat-Niet-In-Functie-Omschrijviing-gedrag’. Natuurlijk overdrijf ik het nu een beetje, maar ga maar eens wat situaties na:je herkent het zo.
 
Als we zo aan het discussiëren zijn, vinden ondernemers het altijd belangrijk om aanvullende kennis aan te trekken. Wij zeggen dan: ‘Je zoekt dus je tegenpool, iemand die dingen kan die jij niet kunt’. Het volmondige ‘Ja’ geeft hoop. Maar hoe anders gaat het er in het sollicitatiegesprek aan toe: als een blad aan een boom draait de interviewer om: hij gaat meteen op zoek iemand die precies is zoals hijzelf: hij zoekt zijn evenbeeld!
Als we daar dan opmerkingen over maken, blijkt heel vaak dat we het niet voor elkaar krijgen om onze theorie te vertalen naar zijn praktijk: plotseling zijn er argumenten waarom die tegenpool toch weer niet zo’n goed idee was.
 
Wat ook opvalt: tijdens het gesprek heeft men het vaak over het verleden; zelden over de toekomst. Kandidaten worden doorgezaagd over hun opleiding of hun arbeidsverleden, maar een simpele vraag als ‘Waarom denk je dat wij iets aan elkaar kunnen hebben?’ komt maar niet, laat staan dat de toekomstverwachting van beiden, en de mogelijke match hierin serieus wordt onderzocht.
 
Men vraagt ons vaak wat wij er van vinden. En ik zeg dan als een soort van Pavlov reactie: ‘Mijn belangrijkste selectiecriterium? Het koppie moet me aanstaan’! Vaak wordt hier met verwondering op gereageerd. Maar stel je nu eens voor dat dat koppie je niet aanstaat, en dat je met zo iemand nog jaren moet samenwerken. Dat wordt toch helemaal niks! Wat is er dan mis met ons idee dat ‘Het koppie je aan moet staan’?
 
Nu zijn er nog wel wat criteria natuurlijk: we hebben een lijstje samengesteld met wat ‘pittige’ sollicitatievragen. Klik op sollicitatievragen.pdf voor het document 
 
terug naar het overzicht

Evenbeeld of Tegenpool

  • SNIFO gedrag
  • advertentietekst lijkt niet op praktijk
  • het koppie moet je aanstaan
  • pittige sollicitatievragen

terug naar het overzicht

 

Verkoopleiders Practicum

Het Verkoopleiders Practicum is een initiatief dat wij bij Koenders & Partners ontwikkelden omdat we zo vaak zien dat verkooporganisaties niet optimaal functioneren.

Inschrijven

Overzicht

Alle ManagementTips van 2009, 2010 en 2011 op een rij:

klik hier voor het overzicht ManagementTips 2009 

hier voor het overzicht ManagementTips 2010

en hier voor ManagementTips 2011